Liceul Tehnic Buzău își dăruiește ziua de naștere Fundației Comunitare Buzău

Target
Donații
Vreau să fac o donaţie!

În 2023 Liceul Tehnic Buzău aniversează 50 de ani de la înființare. Colectivul de cadre didactice și elevii au decis să doneze ziua de naștere Fundației Comunitare Buzău.

Această decizie a venit natural din dorința de a răsplăti comunitatea buzoiană că a fost alături de liceu, l-a susținut și s-a implicat ori de câte ori a avut nevoie. Fundația Comunitară a devenit firesc partenerul de care aveam nevoie pentru că a dovedit în nenumărate rânduri că sprijină inițiativele de bine din județul nostru.

Liceul Tehnic Buzău a purtat mai multe denumiri de-a lungul anilor, în funcție de schimbările survenite în sistemul de învățământ, însă cel mai cunoscut a rămas sub denumirea de Liceul Nr. 7. În cei 50 de ani de existență a dovedit că este un lider în rândul liceelor tehnologice, și-a format o imagine pozitivă, definindu-se drept școala proiectelor europene (peste 2,5 mil de euro accesați pe programul Erasmus), școala care îți construiește viitorulUE , o școală care investește în dezvoltarea personală și profesională a elevilor prin  multitudinea de activități educative și extrașcolare pe care le implementează.

Liceul Tehnic Buzău a început procesul de modernizare încă din 2007, o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană, când a început să acceseze fonduri europene în cadrul programelor destinate unităților de învățământ: LLP, Comenius, Leonardo da Vinci, care mai târziu s-au transformat în Erasmus și Erasmus+. Astfel, cadrele didactice au profitat de specializările oferite în afara țării, elevii de experiența parteneriatelor școlare, dar și de efectuarea stagiului de pregătire practică în Portugalia. Proiectele de tip VET, cu un buget mult mai genoros decât parteneriatele au pus pe hartă Liceul Tehnic la nivel național, în acest moment se poate lăuda cu performanța de a fi liceul care are cei mai mulți elevi trimiși la practică prin intermediul proiectelor europene- peste 700 cu bani de buzunar, transport, cazare și masă asigurată.

Parteneriatele școlare implementate de-a lungul timpului le-au oferit elevilor și cadrelor didactice oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile lingvistice, cunoștințe în diverse domenii- ținte ale Uniunii Europene în domeniul educației precum-  protecția mediului și dezvoltarea unor device-uri prietenoase cu mediul, siguranța școlară și combaterea fenomenului bullying-ului, dezvoltarea unor concepte precum educația regională și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor.

Liceul Tehnic Buzău se mândrește și cu absolvenți care au ajuns în posturi cheie, dar și cu adevărați profesioniști, astfel ne-au trecut prin mâini elevi care astăzi sunt ingineri, profesori, inspectori școlari, lucrează în aparatul administrativ sau în companii multinaționale în posturi cheie.

Gheorghiță Alexandru, absolvent promoția 2019, șef de promoție la Facultatea de Biotehnică, Universitatea Politehnică,  scrie:

,,Timid am pășit pe treptele liceului, nu știam ce mă așteaptă odată plecat de pe dealurile din Bisoca. Un singur lucru știam, că îmi doresc să învăț o meserie, mai multe nu.

Clasa a IX-a a fost prima ușa care mi s-a deschis și l-am întâlnit pe profesorul meu de suflet Toader Nicolae , omul care a văzut în mine un potențial. Și nu cred că s-a înșelat. Am lucrat în laboratorul de electronică la diferite modele experimentale cu care am participat la o multitudine de concursuri.

O persoană valoroasă este Robert Narcis Harabagiu, profu de mate-fizica a pus o altă cărămidă a valorile în mine, care m-a sprijinit în experiențe internaționale din Portugalia și Bruxelles, care au făcut ca băiatul timid din ultima bancă să devină o persoana implicată în comunitate, alături de el am participat la olimpiade și concursuri de fizică, la care cu mândrie pot spune că am obținut premii importante.

Iar persoana care a pus ultima și cea mai importantă cărămidă a fost Corina Moise Poenaru alături de care am lucrat la o multitudine de activități sociale naționale și internaționale. Care a crezut în mine și m-a trimis la Oxford într-o școală de vară.

Perioada liceului nu ar fi fost cu adevărat benefică pentru mine fără personalele care mi-au oferit sprijinul lor. Care mi-au susținut ideile și care m-au format.

Datorită lor, am venit Inginer, să ofer oamenilor soluții prin care să își ușureze activitatea.

Datorită lor, am rămas în sistemul de învățământ, să ofer tinerilor speranța că nimic nu este imposibil, atât timp cât oferi timp și seriozitate.

Datorită lor, mi-am dorit să devin în fiecare zi, puțin mai bun decât ieri.

Apoi am vrut să ajung mai departe cu studiile și am decis să urmez cursurile Universității Politehnica din București la secția de Mecatronica și Robotică din cadrul facultății de Ingineria Sistemelor Biotehnice, unde am decis să rămân pentru a transmite mai departe tinerilor cunoștințele și experiențele mele.

Aici în Buzău am descoperit oameni care nu au venit la școală doar să bifeze ziua, sunt oamenii care îți oferă experiențele lor, cunoștințele lor, suportul lor încât să devii o persoana de baza în comunitate ta."

Robert Nica, absolvent 2018, șef de promoție Liceul Tehnic Buzău, absolvent Academia Forțelor Terestre Sibiu și West Point Academy USA, scrie:

Ma numesc Nica Robert Constantin, absolvent al Colegiului Tehnic Buzau, promoția 2018. Pot spune că perioada 2014-2018 petrecută in aceasta unitate de învățământ, m-a făcut sa înțeleg anumite aspecte, care sunt necesare la început de drum in viața fiecăruia. Așa cum spun și experții in psihologie, baza influenței este tocmai imitația. Așa cum luam exemple când avem vârste fragile din familie, mai târziu, colegul de banca devine un exemplu, profesorul devine un exemplu. Astfel, cadrele didactice care sunt in aceasta instituție, sunt dăruiți meseriei, cu pregătire de specialitate, care creeaza un parteneriat profesor-elev foarte stabil, cu impact pozitiv și de calitate. După finalizarea studiilor liceale, am urmat Academia Forțelor Terestre, cea mai prestigioasa universitate militară din Europa, finalizând studiile de licența și masterat. In prezent lucrez in cadrul Ministerului Apărării Naționale, în calitate de comandant companie, cu 170 de oameni in subordine, intr-o structură subordonata Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Cu stimă și respect Liceului Tehnic Buzău,

Motto: ,,Educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea.”, Nelson Mandela

Acum la ceas aniversar, doresc să îi mulțumesc Liceului Tehnic Buzău pentru ceea ce a ajuns să reprezinte în comunitatea buzoiană, a devenit prin munca oamenilor care îl reprezintă liceul proiectelor europene, școala care iți construiește viitorul UE, cel mai bun liceu tehnic din Buzău, liceul care atrage fonduri, școală europeană, școala cu cel mai dezvoltat program de dezvoltare personală pentru elevii ei prin activitățile educative pe care le desfășoară.

Istoria Licelui Tehnic începe timid în 1973, iar de-a lungul timpului a purtat diverse denumiri, însă spiritul și sufletul școlii au rămas neschimbate de-a lungul timpului. Oamenii care s-au format și au constituit anima pe care s-a construit actualul colectiv de la Liceul Tehnic au rămas la fel. Un grup de oameni cu suflet mare, care și-au construit cariera punând în centru elevul și nevoile lui, un grup de colaboratori extraordinari, cum rar se poate regăsi în alte unități de învățământ, care mai presus de orice sunt adevărați profesioniști și care muncesc cot la cot să aducă cele mai bune rezultate.

Omul sfințește locul, așa că este normal să amintim oamenii care au stat la cârma îndrăgitului nostru liceu și care au oferit din lumina, înțelepciunea și  devotamentul lor la creșterea, transformarea și devenirea Liceului Tehnic.

Începem laudatio cu primul director, cel care în 1973 și-a asumat greaua misiune de a constitui o nouă instituție de învățământ, care a pus prima cărămida la propriu și la figurat la bazele Liceului Tehnic, omul de căpătâi care va dăinui mereu de-a lungul timpului drept primul director al Liceului Industrial de chimie nr. 2 – dl. ing. Dragomir Marian.

Despre Dl. Ing. Pufu Ion putem spune cu certețe că a pus pe hartă liceul nostru mult iubit, neobosit în mișcări, a reușit să ghideze unitatea de învățământ spre reușite multiple, să ducă școala spre deziratul calității și să se impună în rândul școlilor buzoiene.

Dna. prof. Alexandrina Mânzală a adus un suflu nou prin impunerea unor noi valori în colectivul liceului, prin grija pentru instruirea elevilor și prin personalitatea impunătoarea care cerea respect de fiecare dată.

Din 1990 devine director dl. Dalaban Eugen, cel care timp de două decenii va deveni sinonim cu renumele și numele liceului, cel care va trasa liniile actualului mod operantis, alături de care a crescut acest frumos colectiv, omul despre care putem spune că și-a dedicat viața liceului și care înainte de orice era colegul tuturor înainte de a fi director.

Dl. prof Harabagiu Robert Narcis reușește să revitalizeze școala într-un moment extrem de important, la începutul anilor 2000 apetitul elevilor pentru liceele tehnologice scade drastic, astfel din 2007 își asumă o misiune personală și instituțională să aducă cât mai multe proiecte europene în școală, să deschidă noi orizonturi cadrelor didactice și elevilor și să aducă Liceul Tehnic pe harta școlilor moderne, europene care se ghidează spre  valorile și principiile pedagogiei moderne. Trasează linii noi de inițiativă în toate aspectele școlii, de la dotare și modernizarea spațiilor la formarea cadrelor didactice și a elevilor, activități extracurriculare, inclusiv pune bazele comsiei de promovarea și marketare a imaginii școlii  în perioada în care conceptul era doar vag folosit la nivelul României.

Îi urmează dna. ing. Rîmiceanu Adriana care continuă politicile instaurate de predecesor, dar care își concentrează noi forțe spre recent reinstaurată școală profesională și care are nevoie de revitalizare, astfel din 2018 se formează primele grupe de școală profesională duală. Sub îndrumarea ei școala intră în era digitală postpandemică și reușește să asigure dotarea cu videoproiectoare în toată școala și repararea sălilor de clasă din corpul principal.

Este dificil de cuprins în câteva rânduri 50 de ani de istorie și toți oamenii valoroși care au făcut parte și au contribuit la spiritul Liceului Tehnic, nu am reușit să trec în revistă aporturile aduse de către toți cei care au îndeplinit funcția de director adjunct, sper doar că această monografie va reuși să le facă dreptate și să îi cinstească așa cum merită.

Fără acești oameni care și-au dedicat activitatea profesională devenirii acestei unități de învățământ nu am putea scrie azi această monografie, nu am reuși să cuprindem atâtea amintiri și nu am reuși să descriem un parcurs de creștere.

Timpul judecă tot ce lăsăm în urmă, tot ce construim, gesturile, obișnuințele zilnice pot fi uitate, însă dăinuie aminterea caldă a reușitelor, eforturilor și realizărilor fiecăruia. Astfel vă invit să răsfoiți și să citiți aceste pagini extrem de dragi nouă, file de istorie, care slăvesc oamenii și îi ridică acolo unde le este locul, oameni care au contribuit la dezvoltarea generațiilor care își amintesc cu drag de perioada cea mai dragă din viața fiecărui- viața de licean.

Recomandă-le prietenilor această campanie.

în beneficiul

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește contexte favorabile (fonduri, programe, evenimente) pentru ca resursele locale să se întâlnească cu inițiativele și să genereze astfel proiecte ce dezvoltă potențialul comunității buzoiene.

Credem că schimbarea în bine vine din interiorul comunității. Pentru ca ideile să prindă contur și pentru ca buzoienii să-și recapete încrederea în propriul lor județ, strângem fonduri pentru proiectele și activitatea Fundației Comunitare Buzău.

Vine ziua ta. Este momentul în care ești în centrul atenției prietenilor, cunoscuților, familiei. Toata lumea te întreabă ce iți dorești să primești cadou, dar tu știi că ai tot ce îți trebuie și că nu îți dorești decât să fii aproape de cei dragi și să împarți cu ei bucuria și voia bună. Și, când se întâmplă așa, îți dai seama că acesta este, poate, cel mai fr

1 Donații

Anonymous